Montag, 20. Januar 2014

De Toekomst van Zonne-energie in Saudi-Arabië



Oude beschavingen over de hele wereld aanbeden de zon als een zichtbare manifestatie van een levengevende hemelse kracht. Met de ontwikkeling van de mensheid maakten verering en mythe uiteindelijk plaats voor nieuwsgierigheid en wetenschappelijk onderzoek.

Vroege denkers trachtten zelfs de kracht van de zon te benutten om in hun basisbehoeften te voorzien, zoals het maken van vuur en om zich te verdedigen. Sindsdien zijn we geëvolueerd en hebben dus andere prioriteiten. De huidige mondiale problemen - zoals energiezekerheid, economische ontwikkeling en het stoppen van de achteruitgang van het milieu - zijn zeer verschillend van de schijnbaar rudimentaire behoeften van onze voorouders. Maar terwijl onze prioriteiten zijn veranderd, kunnen we nog steeds naar de zon kijken voor oplossingen.

Denk er maar eens over na: ieder uur straalt de zon meer energie op onze planeet dan we in een heel jaar nodig hebben om de hele wereld van elektriciteit te voorzien. Wanneer we dit volledig zouden kunnen benutten zou zonne-energie ons universele energiezekerheid kunnen garanderen.

In het Midden-Oosten kijken de leiders ook naar de zon als duurzame binnenlandse energiebron. Saoedi-Arabië heeft al plannen aangekondigd om gedurende de komende twee decennia een infrastructuur aan te leggen die 41 gigawatt aan zonne-energie kan harnassen. Dit is gelijk aan de hoeveelheid energie die door 41 kerncentrales kan worden geproduceerd.

Het motief voor deze ambitie is puur pragmatisch: als de bevolking en de economie van het land groeien dan zal dit ook gelden voor de vraag naar elektriciteit.

Het Midden Oosten is goed voor het grootste deel van de wereldwijde olie export en is de thuisbasis van meer dan de helft van 's werelds realiseerbare oliereserves. Veel landen in de Golf, waaronder Saudi-Arabië, hebben weinig behoefte aan duurzame energie aangezien ze meer dan genoeg aan koolwaterstoffen hebben om hun eigen land ervan te voorzien, in de nabije toekomst. 

Echter, volgens Koning Abdullah City voor Atoom- en Hernieuwbare Energie zal de vraag naar fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk naar schatting van 3,4 miljoen vaten olie-equivalent per dag in 2010, naar 8,3 miljoen vaten olie-equivalent per dag in 2028 groeien. Een eenvoudige rekensom laat zien dat de mogelijke verliezen van het gebruiken van koolwaterstofbronnen in eigen land tegen gesubsidieerde tarieven in plaats van de export daarvan in ruwe of bewerkte vorm, enorm zijn.

Het is duidelijk dat het investeren in duurzame energie helpt met het verkleinen van het verbruik van kostbare olie en aardgas voor het opwekken van energie, en hiermee kunnen er meer van deze grondstoffen geëxporteerd worden.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen